Ajutor - Cauta - Membrii - Calendar
Versiune Completa: Intarire bieleta anticuplu motor
Forum HotHatches > HotHatches General > Probleme Tehnice
Pagini: 1, 2
vusiman
Stie cineva cum/cu ce se pot intarii bucsele de la bieleta anticuplu de la motor? Am incercat varianta cu mastic de parbriz care e buna dar nu pare sa tina deoarece masticul nu adera puternic la metal si capata joc; poate e vina mea ca nu stiu cum sa le intaresc. A mai experimentat cineva cu asa ceva?
vlad_GTI
Are joc mare? La mine nu se misca aproape deloc motorul. Poate ar fi mai bine sa pui una noua
vusiman
E vorba de bieleta de sus de langa distributie. Era dusa, incepuse sa bata cand era rece si atunci m-am hotarat sa o intaresc decat sa o schimb cu alta noua. Dupa ce am intarit-o s-a simtit imediat o imbunatatire a raspunsului acceleratiei, adica motorul era mult mai strans si plecarile in forta mult mai bune, dar acum s-a tasat masticul si a capatat un joc mic care se simte la plecari dar oricum mi se pare mai rigida decat cea originala.
vlad_GTI
Si mie imi pocneste ceva la rece, si ma gandesc ca doar bieleta aia poate sa fie. Am sa ma interesez cat costa una noua.
BSH
Vezi sa nu fie rulmentul de la placa de presiune wink.gif
Chuckie
ma intereseaza si pe mine cum le intarim...mai ales ca am schimbat 3 in 23 000 de km
exista kitul ala pe k-tech dar mi se pare exagera 330 de lire pt toate 3
BSH
Pai solutii radicale nu prea sunt decat sa le cumperi cele de pe k-tec. In restu nu poti decat sa le mai intaresti cu mastic d`ala din cand in cand...parerea mea.
silvio
@vlad_gti
de acolo pocneste la rece . Eu aveam aceleasi pocnituri la rece si dupa schimbarea ei nu mai facea. Acum dupa 22000km a inceput din nou.
vusiman
Aici e problema, nu sunt fiabile si atunci doar nu o sa le schimb an de an. Ma gandeam daca combinam bieleta inferiora de la k-tec cu tampoanele originale ce iese? Cedeaza oem-urile mai repede? Auzisem ca onorabilul Tza ar avea asa. Kitul de la k-tec nu contine si bieleta superioara cica nu mai este necesara.

PS: stiam ca astia de pe la raliuri stiu deastea cu intaritul
kitul de la K-tec este facut de Vibratechnics poate se pot aduce mai ieftin direct de la ei.
VladGti parca tu ai pus pe polo asa ceva?
vlad_GTI
Exista soultia mai radicala sa duci bieleta la un strungar care sa iti confectioneze o bucsa plina din poliuretan, dar din ce am incercat eu pana acum la Polo toate au fost extrem de tari, transmitand foarte tare vibratiile in masina ( pe cei de la raliuri nu prea ii intereseaza asta ) si din pacate nu am reusit sa gasesc un material de calitate de genul celui folosit de Powerflex sau Superpro.
Suportii Vibratechnics in schimb sunt extrem de buni, motorul nu se mai misca aproape deloc, iar vibratiile transmise in masina erau minime.
Mituc
Powerflex folosesc uretan.
Bucsele re uretan transmit vibratiile destul de tare. Insa si uretanul e de mai multe duritati. Pentru masini de strada va recomand sa nu mergeti mai sus de 60-65Duro.
Alta varianta ar fi o bucsa din cauciuc, insa de diametru mai mic decit cea originala.
Eu acum am in dulap o bieleta anti-basculare cu garnitura de cauciuc mai dur, insa momentan folosesc niste insertii de uretan pe suportul de fabrica.

Un alt dezavantaj al uretanului e faptul ca elasticitatea lui e semnificativ mai mica decit a cauciucului (de unde si transmiterea de vibratii si zgomot in habitaclu mai mare comaprativ cu cauciucul) il face sa cedeze in timp mai repede decit cauciucul (se deformeaza plastic).
r_vlad
Ati gasit alta solutie decat piesa OEM ? De cateva zile aud si eu pocnitul specific iar suportul motor anti-rasturnare are joc in partea dinspre motor.
Am vazut suportii de la KTR/Vibra-technics dar parca nu as schimba 3 suporti pentru a rezolva problema generata de un al patrulea.
BSH
Vusiman iti poate da informatii detaliate despre problema asta. Suportul de sus se slabeste datorita cauciucului dar se poate reconditiona cu un anume tip de mastic si tine foarte bine , fiind o solutie mult mai ieftina. Mi l`as intari si eu chiar daca vibratiile sunt ceva mai pregnante apoi.
Chuckie
pai asteptam info de la vusi...si eu tb sa fac aceeasi operatiune
vusiman
Eu am incercat 2 variante pana acum:
1. am intarit tamponul OEM cu mastic de parbriz. Practic am bagat peste tamponul existent mastic si l-am facut ca si cum ar fi plin. Rezultatul a fost unul excelent ca si intarire si foarte bun si la capitolul confort. Problema este ca nu tine decat aprox 10-15km. Cost 60 lei cu materialul, dar poate fi si mai ieftin de atat.
2. l-am intarit la un atelier care toarna bucsi din cauciuc. Tamponul de cauciuc OEM este extras din bieleta si turnat unul din cauciuc plin. A rezultat un tampon mult mai rigid care transmite vibratiile in masina dar si zgomotul de la distributie (care nu este prea placut la ureche smile.gif ). Am procedat la gaurirea cauciucului ptr ai reduce din duritate ceea ce a scazut din vibratii la un nivel acceptabil, similar cu varianta 1, dar zgomotul a ramas. Acest zgomot este dependent de temperatura de sub capota ( evident din cauza ca se incalzeste cauciucul) si deci iarna o sa fie zgomot de distributie ca la balamuc iar vara este ok. Fiabilitate mult peste varianta cu mastic si peste cea OEM. Cost 80lei.

Cam atat. De precizat ca desi am evacuare direct flow cei care stau in dreapta zic ca se aude mai tare zgomotul de la motor. Eu m-am obisnuit dar cochetez cu ideea de a cumpara una OEM ptr iarna, asta asa ca sa nu dezmebrez masina cu asta intarita smile.gif (exagerez aici dar iarna vibratiile cresc simtitor, mai ales pana se incalzeste motorul) smile.gif
Chuckie
incerc varianta cu mastic de parbriz maine...ca am pe aici smile.gif oricum fac 8000 de km pe an smile.gif)0
stay tuned
vusiman
incerca sa degresezi suprafetele bine inainte sa aplici si apoi sa lasi la uscat sa se intareasca; daca intra mult ca la clio trebuie lasat vreo zi doua pana sa-l montezi.
bambu
Dar de ce sa nu o cumpar, am gasit la 85ron pe producator.
vusiman
la clio este 290 lei :|
bambu
Da-i cu mastic la banii astia, mai ales daca ii cere des..
Chuckie
89 bambu?ohmy.gif la mine e 285 pret de intrare....
ia sa caut si pe aftermarket
Mituc
Umplerea cu uretan sau mastic de parbriz e cel mai bun compromis intre comfort si utilitate (taierea din voiosia cu care sare motorul). Cind se franjureste masticul il dai jos si repeti operatiunea. Daca dureaza prea mult sa se intareasca va recomand 2 suporti motor pe care sa-i alternati. Masticul ala va proteja si garnitura de cauciuc de uzura.

Desigur, acum mai depinde si cit e pregatit sa indure fiecare, insa eu vorbesc din prisma unui posesor de masina cu astfel de modificari la suporti care face 30k pe an si nu doar singu la volan. Suportii plini, chiar si cu garnitura de cauciuc si nu 100% uretan nu mi s-au parut o solutie ok pentru comfortul din habitaclu si pentru starea psihica generala a soferului si pasagerilor la drumuri lungi (da, evacuarile zgomotoase, suportii motor duri, etc, va vor afecta, veti fi mai obositi si mai nervosi chiar daca aveti impresia ca nu e asa).

Later edit: 89RON/buc nu cred ca va costa nici un suport motor pentru matiz. 289 poate, si chiar si asa sint ok ca pret.
RollerMAN
Daca, e vorba doar de o bucsa care se inlocuieste in suport este posibil sa coste atat. Si la mine costa vreo 80 de lei una din bucsile de la suportul de motor din partea inferioara pe care si eu din diverse motive am preferat sa o umplu cu mastic de parbriz. Este asa de vreo 13.000 de km si inca rezista, probabil la primavara o sa fac operatiunea asta din nou. Singurul discomfort se simte in masina cand pornesc aerul conditional si stau la relanti, in rest masina e la fel de silentioasa/fara vibratii ca si inainte.
r_vlad
@vusiman
Pretul de 290 lei este pentru cel OEM ? Ati gasit pe producator ?
Te rog sa pui o poza cu suportul umplut cu mastic.
vusiman
cu mentiunea, cel putin la clio, ca nu mai poti sa scoti masticul afara din tampon.

Vlad : o sa caut dar nu stiu sigur daca am; masticul l-am folosit acum 1 an si jumatate.
Mituc
CITAT(RollerMAN @ Sep 26 2012, 09:44 AM) *
Daca, e vorba doar de o bucsa care se inlocuieste in suport este posibil sa coste atat.


Bucsele de genul asta nu se prea inlocuiesc. Nici la bratele inferioare, nici la suportii motor, etc. Poti sa le torni din nou daca ai unde, dar nu exista seturi de inlocuire (doar cei de la poliflex cred ca faceau pentru brate si alte chestii din suspensie).
RollerMAN
La mine se poate inlocui una din cele 2 bucse din acel suport. Si la brate la fel, se pot schimba doar bucsele fara sa inlocuiesti toata bascula. Daca vrei poti verifica si tu in programul de service de la citroen...
Mituc
Asta e bine. Insa trebuie sa stii ca e un caz particolar foarte rar intilnit... Plus ca la 2.0i aspirat n-ai asa mult cuplu incit sa faci suportii motor sa injure cu voce tare din compartimentul motor... Aspiratele sint cu liniaritate, consecventa, raspuns rapid, etc. Turbatele astea proaste sint niste animale imputite care vor sa rupa tot in jur de la prima cheie si in consecinta le trebuie suporti mai tari si decit la diesel.
bambu
89ron este chiar pe un producator francez, am uitat denumirea. Pana nu de mult se gasea si pe Optimal la 85ron, dar producatorul a incetat colaborarea cu Renault. Oricum sunt o gramada de producatori care o fac pt. megane pt. ca se potriveste cu 1.9dci exact in aceeasi pozitie (are un prieten si am comparat codurile=>identice) si cu celalalte motorizari, dar ca suport de cutie fiin plasat undeva pe jos. Era si Swag pe la 150ron, eu am cautat in urma cu 2-3 luni si sunt la curent.
Colegi posesori de RS daca cautati si nu gasiti dati-mi un semn si va rezolv.
BSH
Sunt de acord cu Bambu, am vazut , de exemplu filtre de polen de la 30 de lei la 250 ron asa ca nu m`ar mira.
r_vlad
Este adevarat ca sunt diferente mari intre pretul pieselor de origine si cele de la producatori iar uneori cele din urma pot fi chiar mai bune calitativ. Insa, in cazul de fata, eu nu am gasit suportul acesta (superior) pe producator, doar OEM:
Apasa aici pentru a vizualiza fisierele atasate

Voi ati gasit suportul asta pe producator ?
vusiman
Nu exista pe producator. Doar OEM.
bambu
Nici o piesa specifica doar Megane-ului RS nu se face decat pe original, norocul in cazul asta este ca bieleta este aceeasi cu alte motorizari.
r_vlad
Am gasit suportul si pe producator. Pentru codul pe care il dadea Dialogys, 8200298484, nu am gasit referinta echivalenta pe producator. Astazi am mai aruncat o privire sub capota si am observat ca numarul de pe piesa, 8200487916, nu corespunde cu cel dat de Dialogys. Pentru 8200487916 se gasesc referinte echivalente, ex. 29668 (FEBI). In magazinele de piese auto online costa in jur de 240 RON. Sunt aprope sigur ca din magazine (fizice) poti sa il iei chiar mai ieftin.
Apasa aici pentru a vizualiza fisierele atasate
vusiman
Interesanta descoperire; curios ca nu apare in catalog daca cauti dupa vehicul. Din pacate vad ca pretul nu e mult mai mic, adica tot scump ramane avand in vedere cat tine.
r_vlad
Da, initial, cand am vazut codul, am crezut ca piesa de pe masina mea a fost schimbata de fostul proprietar cu una care nu corespunde. Apoi am gasit poza asta cu un R27 din Franta care are aceeasi piesa, acelasi cod:
Apasa aici pentru a vizualiza fisierele atasate
Preturile pieselor auto in magazine online este destul de mare. N-ar fi exclus sa o gasesti sub 200 RON in magazin.
vusiman
Daca gasesti un pret bun scrie aici sa stie lumea smile.gif
r_vlad
Pana la urma am comandat suportul de la un magazin de piese auto. Doar la Unix era livrabil a doua zi. A costat 220 RON, FEBI, cod 29668. Astazi l-am montat si am scapat de "bataile" la debreiere/ambreiere.
r_vlad
Daca tot ma plictiseam la serviciu m-am hotarat sa studiez problema suportului de motor mai in detaliu. Scopul final ar fi sa gasesc o metoda de reparare/imbunatatire.
Prima data am incercat sa identific corect piesa. Pe suportul uzat, OEM, sunt trecute doua coduri iar in dreptul fiecarui cod cate o culoare: 8200487916 - galben (imaginea 1) si 8200298484 - verde (imaginea 2). Suportul de pe masina mea era marcat cu vopsea de culoare verde (imaginea 3). Din asta eu deduc ca are caracteristicile celui corespunzatoare codului 8200298484. Presupunerea pare sa fie sustinuta si de codul care apare in Dialogys pentru masina mea: 8200298484. Tind sa cred marcajul de culoare diferit indica o diferenta de duritate a suporturilor. In octombrie, cand cautam un suport aftermarket, nu am gasit pentru referinta cu verde, 8200298484 ci doar pentru cea cu galben, 8200487916. In momentul de fata pe masina am montat suportul mentionat in postul precedent, corespunzator codului 8200487916.
Apasa aici pentru a vizualiza fisierele atasateApasa aici pentru a vizualiza fisierele atasate Apasa aici pentru a vizualiza fisierele atasate

In pasul urmator am demontat capacul si am extras bucsa. Analizand bucsa si bratul de aluminiu se observa ca zonele de cotact dintre cele doua piese sunt limitate la cele 5 "linii".
Apasa aici pentru a vizualiza fisierele atasateApasa aici pentru a vizualiza fisierele atasate

Odata demontata busca am putut sa ii masor duritatea cu ajutorul durometrului: 57 ShoreA. Din pacate datorita formei nu am putut sa o asez prea bine pe platanul durometrului pentru efectuarea unei masuratori cat mai corecte (nu am vrut sa distrug bucsa, inca). Eroarea nu ar trebui sa fie prea mare ±3 unitati. Duritatea suportului este data in cea mai mare parte de duritatea bucsei mari (imaginea 4).

Urmeaza sa incerd sa determin exact materialul din care este facuta busca (clasa, producator etc.), sa ma gandesc la o solutie si daca timpul imi va permite sa incerc sa o pun in aplicare.

Ceva idei ?
vusiman
bravo pentru initiativa!
ai reusit sa-ti dai seama de ce face zgomot, pentru ca in multe cazuri bucsa nu este complet uzata dar face zgomot?
r_vlad
In cazul meu bucsa avea joc de 1-3 mm pe directie logitudinala. Asemenea joc permite o rotirea a motorului suficient de mare -> viteza de rotatie mare -> acceleratie mare -> energie mare => bucsa nu mai poate disipa/atenua eficient rotatia motorului si de aici rezulta zgomotul.
Bucsa nu prezinta semne evidente de uzura mecanica. Nu stiu de ce a aparut jocul. Se poate sa fie din cauza imbatranirii materialului care duce la o reducere a volumului bucsei. Poate ca de la bun inceput bucsa montata a fost una mai scurta, aflata la capatul intervalului de tolerante sau efectul cumulat al ambelor ipoteze.
Am incercat sa identific exact materialul din care este facuta bucsa cu ajutorul unui spectrometru FT-IR. Din pacate ori proba folosita de mine era contaminata ori spectrul gasit nu seamana cu nimic din baza de date. Cel mai apropiat material gasit este NATSYN 200 insa nu ma pot baza pe rezultat.
Dupa ce am spalat bucsa am observat ca la fel ca si bratul din aluminiu este marcata cu vopsea verde. Tind sa cred tot mai mult ca diferenta dintre cei doi suporti cu cele doua coduri aferente este materialul bucsei. Suportii vostri cu ce culoare erau/sunt marcati ?
Apasa aici pentru a vizualiza fisierele atasate
vusiman
Uite o poaza cu suportul intarit si cel aftermarket luat in toamna.
BSH
M-am uitat si eu si e marcata cu verde. Cred ca toti avem asa smile.gif
r_vlad
Nu ai dat capacul jos cand l-ai intarit ? Ai "indesat" adeziv pentru parbriz pe langa/sub capac ?
TecDoc zice asa:
- suportul marcat cu galben, 8200487916: Clio si Modus 1.5 dCi 65-85 CP
- suportul marcat cu verde, 8200298484: Clio 1.5 dCi 105 CP
O sa verific si in Dialogys.
Daca se adevereste ce scrie in TecDoc sunt mari sanse ca cel aftermarket, galben sa fie mai "moale" decat cel verde sad.gif.
r_vlad
Am verificat in Dialogys si am gasit acelasi lucru ca si in TecDoc. Suportul marcat cu galben este pentru motoarele mai slabe, 1.5 dCi 65, 70, 82, 85 CP iar cel marcat cu verde este pentru motoarele mai puternice, 1.5 dCi 102, 105 CP si RS.
Azi am incercat tactil bucsa din suportul de pe masina si este simtitor mai moale dacat bucsa "verde", ~ 50 ShoreA sad.gif (mi-am format mana la cat m-am jucat la birou cu bucsa verde smile.gif). Imi pare rau ca nu am fost suficient de inspirat sa masor duritate bucsei "galbene" inainte sa montez suportul pe masina.
Pasii urmatori ar fi sa fac o matrita dupa forma bucsei si sa gasesc sa cumpar de undeva rasina poliuretanica cu duritate 65-70 ±5 ShoreA pentru a putea fabrica o bucsa putin mai dura decat cea stock.
vusiman
Ala este cauciuc nu mastic. Masticul a tinut putin si oricum este mult mai moale. Cand a facut-o nu a scos capacul pe motiv ca nu-l mai poate presa la loc. A scos bucsa (prin distrugerea cauciucului) a curata piesa aia centrala si apoi a turnat cauciuc plin pe langa. Foarte rigida dar si foarte zgomotoasa. Am dat gaurile alea ptr a mai reduce din rigiditate si a mers dar zgomotul a ramas. Cand am pus biela oem (asta cu galben) am ramas prost ce diferenta, la confort, putea sa fie smile.gif
Mituc
Este tocmai ce va spuneam acum ceva vreme. Dar si eu am facut la fel si pina n-am incercat si nu mi-au curs creierii pe urechi si pe nas nu m-am lasat.

O solutie care ar putea sa functioneze ok (eu asa am) ar fi sa luati un suport motor OEM nou si sa-i capaciti cu uretan (sau mastic de parbriz, ceva ce intarit nu trece de 70 maxim 80 Duro) doar locurile care permit bucsei sa capete joc excesiv n timp. Nu umpleti toata cavitatea aia din biela ca nu faceti nimic, nu se mai justifica discomfortul versus bruma de plus de functionalitate pe care o aduce.
vusiman
CITAT(Mituc @ Mar 6 2013, 11:24 PM) *
O solutie care ar putea sa functioneze ok (eu asa am) ar fi sa luati un suport motor OEM nou si sa-i capaciti cu uretan (sau mastic de parbriz, ceva ce intarit nu trece de 70 maxim 80 Duro) doar locurile care permit bucsei sa capete joc excesiv n timp. Nu umpleti toata cavitatea aia din biela ca nu faceti nimic, nu se mai justifica discomfortul versus bruma de plus de functionalitate pe care o aduce.



Asa am facut; am bagat mastic pe laga bucsa uzata si rezultatul a fost excelent, dar nu a tinut mult si in timp s-a tasat si mai rau astfel ca am ajuns si cu o conducta de AC rupta. Asta foarte rigida a terminat bieleta de la cutie iar cu doua facute asa sunt sigur ca s-ar dezmembra masina de la vibratii. Compromisuri ...
r_vlad
Stii cumva ce tip de cauciuc a turnat in suport ?
vusiman
Nu stiu, dar era un cauciuc natural din ce mi-a zis. Arata ca o foaie de placinta groasa de 5mm, neagra, din care taia cu foarfeca bucati pe care le indesa in suport. El era moale in starea intiala, ca o plastilina mai tare asa. Punea piesa intr-o presa incalzita la 150-200 grade C si o lasa 1-2 ore,apoi cand era gata cauciucul era tare.
L-am intrebat daca poate face cauciucul de diferite duritati si raspunsul a fost nu.

PS: ma uitam mai atent la poza mea cu bieletele si observ ca cea modificata a inceput sa se taseseze in partea cealalta, unde se prinde de caroserie. Banuiesc ca acel cauciuc este mai moale si in consecinta acolo a inceput sa cedeze.
Versiunea Lo-Fi. Pentru a vedea versiunea completa cu mai multe informatii, te rog Apasati aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.