Pentru cei ce sunt pretentiosi cu sistemul audio de pe masina lor, o inregistrare buna e un "must have" pentru punerea in valoare a sistemului. Din pacate cele mai bune inregistrari din lume contin artisti nu tocmai cunoscuti de masele largi, cei mari preferand latura comerciala a marilor case de inregistrari. Studiourile ce lucreaza la inregistrari de foarte buna calitate sunt in general micute si de multe ori creaza discuri audiofile la comanda unor producatori de aparatura audio high-end sub denumirea de samplere. Si acum a venit vremea sa enumar cateva din cele mai bune inregistrari de pe planeta :

- Inregistrarile Chesky records > este casa cu cele mai multe inregistrari audiofile si are multe discuri de test pentru sistemele audio cu pretentii
- Inregistrarile Clarity Records > dupa mine cele mai bune din lume...8 la numar 24K gold de la o casa de discuri ce a dat faliment acum cativa anisori. Inregistrarile sunt facute cu doar 2 microfoane de exceptie si inregistrarea se face acolo pe loc fara nici un pic de masterizare. Veti putea astfel auzi scartaitul scaunelor, respiratia artistilor si ecoul/reverberatia original/a al/a camerei de inregistrare
- Inregistrarile Telarc > o alta casa de discuri cu un numar foarte mare de discuri audio, SACD sau DVD audio
- Inregistrarile Stockfish records > inregistari foarte detaliate, dupa unii mai detaliate decat suna instrumentul in realitate. Suna putin digital dar multe sunt foarte placute
- Inregistrarile Reference recordings > unele dintre cele mai bune din lume daca nu chiar "cele mai". Ei sunt inventatorii formatului HRX cu cea mai mare rezolutie. Din pacate piesele in format HRX nu pot fi redate de nici un CD-player (nici macar cele high-end), formatul fiind foarte nou. In prezent pot fi ascultate doar de pe PC (folosit ca transport) insa pentru redarea la rezolutia intreaga fara pierderi trebuie un DAC ce suporta nativ 176.4KHZ si este de foarte buna calitate !
- Burmeister sampler I, II si III
- Usher 1 si 2
- Clarity sampler
- Dali test CD
- Naim test cd
- Wilson test cd
- Jm Lab - Focal - au mai multe discuri de test si cateva piese foarte bune de percutie
- Allan Taylor (Bowers & Wilkins)
- Ana Caram - orice inregistrare
- Claudia Gomez - Salamandra (Clarity XRCD)
- Kevin Gibbs - A piano for all season
- Rebecca Pidgeon - orice inregistrare
- Cesaria Evora - Sao Vicente di Longe
- Ennio Morricone - cam orice (creatorul unor soundtrackuri celebre cum ar fi cele din unele vechi filme romanesti)
- Patricia Barber - cam orice
- Tracy Chapman (inregistrari foarte bune dar usor exagerate pe joase)
- Ayo - Joyful (idem cu Tracy Chapman)
- Dire Straits - Brothers in arms (XRCD - o inregistrare masterizata cu bun simt dar ceva sub XRCD-urile Clarity Records)
- Eagles - Hell freezes over (XRCD - idem cu Dire Straits)
- Norah jones - cam orice

Desigur ca sunt mult mai multe dar astea mi-au venit acum in minte. Multe din aceste inregistrari sunt facute pe 24 biti (16 biti la cele clasice) si au o profunzime/realism de invidiat. Pentru punerea la punct a unui sistem audio de casa sau auto din punct de vedere al scenei si balantei spectrale, puteti cauta in discurile de mai sus :

- o piesa de percutie
- un pian
- una sau mai multe feluri de chitara
- vioara, violoncel
- harpa
- o voce barbateasca foarte grava si una normala
- o voce feminina normala si una ceva mai subtire

Desi instrumentele sintetice pot crea scena daca sunt bine masterizate, ele nu vor prezenta niciodata realismul si ambianta celor naturale !

PS : XRCD = Extended resolution CD, o inventie a celor de la JVC, HRX = inventia celor de la Reference recordings, considerata cea mai fidela la ora actuala, fiind practic redarea benzii master originale in cea mai pura forma la 24bit si 176.4 khz (clasicul PCM de pe cd-audio este 16bit si 44.1Khz). Pregatiti-va pentru un soc intrucat o piesa de 3-4 minute in format HRX ocupa 500MB spatiu pe hard disk !!!